//
archives

Archive for

Mencari tunjang kekuatan untuk bermula dan bertindak!

h Bismilllahirrahmanirrahim..segala puji buat Tuhan sekalian alam, dan pesuruhya Rasulullah s.a.w, para sahabat, keluarga dan setiap jiwa yang berjuang di jalan Allah. Semoga Allah meredhai kita. Beberapa hari lepas, satu perhimpunan keamanan telah diadakan di hadapan kedutaan Amerika bagi menunjukkan bantahan umat Islam terhadap tindakan kejam yang telah diperlakukan kepada sukarelawan yang ingin menghantar bantuan … Continue reading

KISAH DUA ORANG MUSAFIR

“Man, kamu hafal ayat-ayat Al-Quran ini, kemudian ada tak yang kamu lupa?” tanya seorang kenalan. “Biasalah Mie, dah nama pun manusia, ada juga yang aku lupa. Kenapa Mie?” terang Man. “Aku ada dengar satu hadith nabi yang mana, siapa lupa ayat-ayat yang dia sudah hafal adalah berdosa besar, sebab itu aku takut nak hafal ayat … Continue reading

99 Langkah Menuju Kesempurnaan Iman

“ Dengan Nama ALLAH yang Maha Pengasih, Maha Penyayang ” » 99 Langkah Menuju Kesempurnaan Iman 99 Langkah Menuju Kesempurnaan Iman Bersyukur apabila mendapat nikmat; Sabar apabila mendapat kesulitan; Tawakal apabila mempunyai rencana/program; Ikhlas dalam segala amal perbuatan; Jangan membiarkan hati larut dalam kesedihan; Jangan menyesal atas sesuatu kegagalan; Jangan putus asa dalam menghadapi kesulitan; … Continue reading

Islam & Iman, Apa Bedanya?

Apa definisi Iman itu dan apa perbedaannya antara Iman dan Islam ? Islam dalam pengertiannya secara umum adalah menghamba (beribadah) kepada Allah dengan cara menjalankan ibadah-ibadah yang disyari’atkan-Nya sebagaimana yang dibawa oleh para utusan-Nya sejak para rasul itu diutus hingga hari kiamat. Ini mencakup apa yang dibawa oleh Nuh ‘Alaihis sallam berupa hidayah dan kebenaran, … Continue reading

Sudahkah Anda Mengenal Islam ?

Bismillaahirrohmaanirrohiim Walhamdulillaahirrobbil ‘aalamiin, wash-sholaatu wassalaamu ‘alaa Muhammadin wa ‘alaa aalihi wa shohbihi ajma’iin Wa ba’du . MENGENAL ISLAM . Penyusun: Ummu Ziyad Muraja’ah: Ust. Aris Munandar . Suatu ketika, terjadi percakapan antara sepasang suami istri. “Bang, jumlah orang Islam tuh lebih sedikit ya daripada Nasrani?” “Iya kalau ukurannya internasional lebih sedikit.” “Hmm… belum lagi kaum … Continue reading

KATA INDAH ISLAM

Bermimpilah, buatlah tujuan dari mimpi Anda, buatlah rencana, lakukan rencana, dan capailah mimpi Anda. Mungkin saja di tempat lain rezeki Anda sudah menunggu. Jika Anda mempunyai misi mulia, jangan takut untuk gagal, bukan hasil yang akan dinilai, tetapi usaha Anda untuk mencapainya. Jika kegagalan menghampiri Anda bukan berarti Anda harus menyerah, tetapi cari jalan lain, … Continue reading

Pemakaian hijab sekadar TREND atau kewajipan?

Assalamualaikum sahabat2 yg dimuliakan… Isu ni sengaja ana timbulkan dan persoalkan di dalam blog ni berikutan masalah2 yg sering kita dengari samada di sekolah2 ataupun di universiti2 awam ataupun swasta…sebarang komen atau cadangan amatlah dialu2kan.. pada pandangan ana, masalah pemakaian hijab di indonesia ni sudah lama timbul dan seolah-olah, ianya merupakan satu perkara yg tidak … Continue reading

TAHUKAH ANDA…???ALLAH DEKAT DENGAN KITA

Allah ada di mana-mana. Ya, bahkan di aliran darah kita. Allah itu “Mahadekat”. Allah ada di lautan, di daratan, di langit, di sungai, di sawah, di bukti, di gunung, di rumah, di kantor, di mobil, di pesawat, di kapal dan dimana saja. Allah ada di tengah-tengah kita. Pernah mendengar kisah ‘Abdullah ibn ‘Umar ibn Khatthab … Continue reading

Wahai Saudariku, Beri Kesempatan Aku untuk Menunduk

“Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandanganya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat.” (QS. An_Nuur: 31) Betapa tegas dan lugas Allah memerintahkan kita wahai kaum Adam untuk membatasi apa yang sebenarnya jadi pintu pertama nafsu setan merasuki tubuh kita. … Continue reading

JILBABKU, PERHIASANKU

Bicara soal busana, seringkali yang dituduh sebagai penyebab ketidakcantikan seorang adalah jilbab. Dengan pakaian yang syar’i, memang bentuk tubuhnya yang langsing tak tampak lagi. Mendengar kata cantik, yang terbayang adalah seorang wanita yang anggota wajahnya -mata, hidung dan bibir- proporsional, sedap dipandang mata. Cantik juga dikaitkan dengan kulit yang terawatt baik, rambut hitam bercahaya, bentuk … Continue reading